INFO

Daugėlių g. 17,
Kuršėnai

+370 41 585 892
info@kursenupm.lt

Naujienos

               Kuršėnų politechnikos mokyklos pedagogai, administracijos darbuotojai dalyvavo Erasmus+ projekto mokymosi vizite Italijoje. Mūsų mokymosi tikslas buvo  plačiau pasigilinti, kaip rengiami virtuvės specialistai, klientus aptarnaujantys padavėjai, kaip organizuojamas profesinis mokymas.

              Ruošdamiesi vizitui  jau žinojome, kad italų virtuvė populiari visame pasaulyje, kad jos istorija siekia senovės Romos ir Graikijos laikus ir kad maistas čia yra kultūros dalis. Tikroji Italijos virtuvė - tai pirmiausia tradiciniai produktai ir patiekalai: makaronai, picos, desertai „tiramisu“, „panakotta“, sūriai, alyvuogių aliejus, kuris naudojamas visur, kur tik įmanoma. Vizito metu mus labai stebino miltinių patiekalų populiarumas, bet sužinojome, kad  iš aukščiausios kokybės kietųjų kviečių miltų gaminami patiekalai yra sveiki ir nekenkia žmogaus organizmui.

              Penki vizito dalyviai - Kuršėnų politechnikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui I. Tumėnienė, konditerių profesijos mokytojos I. Rėvutienė ir R. Rudnickienė, padavėjų ir barmenų profesijos mokytoja G. Jakutienė ir projektų vadovė S. Paulauskienė - visą savaitę vyko į Turino profesinio mokymo įstaigas ir ten ne tik stebėjo profesinio mokymo organizavimą padavėjų, virėjų, konditerių specialybių mokiniams, bet ir patys buvo įveiklinti.

            Dvi pirmąsias vizito dienas mokymai vyko Turino virėjų asociacijoje, kur nuolat organizuojami to regiono įvairių itališkų patiekalų gaminimo kursai. Kartu su garsiais šefais ir profesijos mokytojais  gaminome ir degustavome tradicinius itališkus patiekalus: makaronus, picas, desertą „Zabaione“. Asociacijos prezidentui pasiūlius pagaminti kokį nors mūsų šalies gaminį, mokytojos I. Rėvutienė ir R. Rudnickienė pademonstravo tradicinio Kuršėnų vyniotinio gaminimo procesą. Degustacijos metu paaiškėjo, kad tarpusavyje labai dera itališkas desertas  ir Kuršėnų vyniotinis, kuriuos galima patiekti klietui vienoje lėkštėje.

            Turino profesinėje mokykloje Beccari susipažinome su edukacinėmis erdvėmis, mokymo(si) baze, stebėjome, kaip integruotai organizuojamas profesinis mokymas  padavėjų, virėjų, konditerių specialybių mokiniams, kaip profesijos mokytojai meistriškai perduoda savo patirtį,  kaip leidžia mokiniams mokytis iš klaidų. Vėl vyko bendros praktinės veiklos, ir mes kartu su italų mokiniais mokėmės gaminti tradicinius gnocchi, plikytus pyragaičius ir kepti itališką duonelę. Diskusijose su mokyklų vadovais, mokytojais kalbėjome apie Lietuvos ir Italijos švietimo sistemų panašumus ir skirtumus, apie profesinio rengimo ir mokymo bei pameistrystės programas, kurios jauniems žmonėms atveria galimybes rasti įdomų ir pasitenkinimą teikiantį darbą įvairiose srityse. Kalbėjome ir labai aktualia  mokinių pasiekimų vertinimo tema, aptarėme tolimesnio bendradarbiavimo galimybes Erasmus+ programos kontekste.

           Vienos savaitės vizitas Turine buvo naudingas ir turiningas, padėjo įgyti naujų vadybinių, pedagoginių, technologinių kompetencijų. Įgyta patirtis inicijavo naujas veiklas Kuršėnų politechnikos mokykloje. Š. m. gegužės 13 – 17 d.  mokykloje vyks „Itališkos virtuvės savaitė“, bus gaminami itališki patiekalai.

           Užsienyje įgyta patirtis bus sėkmingai pritaikyta rengiant padavėjo ir barmeno mokymo programos modulį „Lankytojų aptarnavimas užsienio kalba“, o rengiami nauji vadybiniai dokumentai pagerins Erasmus+ projektų administravimo kokybę.

             Mokymosi/darbo stebėjimo veiklos Italijoje vyko pagal viešosios įstaigos Kuršėnų politechnikos mokyklos įgyvendinamą Erasmus+ programos profesinio mokymo mobilumo projektą „Mokymo programų atnaujinimas per tarptautinę praktiką“ Nr.2018-1-LT01-KA116-046783.

 

   Projekto dalyviai

              „Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.